Energisoidu vuorokausirytmiin perustuvalla työn tuunauksella
Oletko arjessasi tehoton, ja tunnet itsesi väsyneeksi? Tuntuuko sinusta, että joudut elämään väärässä rytmissä? Tällä kurssilla saat tähän apukeinoja!
Tämän mikrokurssin avulla saat tietää kronotyyppisi ja opit muokkaamaan työtäsi perustuen omiin energiatasoihisi. Näin edistät omaehtoisesti jaksamistasi, sekä työelämäsi laatua ja tuottavuutta.
Sisältö
Tämä mikrokurssi koostuu kuudesta moduulista, jotka sisältävät videoita, tekstejä, aktivointitehtäviä ja testejä. Kurssin työmäärä on noin 10 tuntia.
- Johdanto
- Vuorokausirytmit ja kronotyypit
- Vuorokausirytmiin vaikuttaminen
- Työn tuunaaminen
- Energiatasoihin perustuva työn tuunaaminen
- Yhteenveto
Tehtävät
Jokainen moduuli sisältää yhden pakollisen tehtävän, testin tai pohdinnan. Lisäksi tarjolla on paljon extra-materiaaleja. Voit suorittaa tehtäviä useita kertoja ja tutustua itseäsi kiinnostaviin aiheisiin, mutta suosittelemme käymään moduulit läpi alkaen ensimmäisestä. Näin aloitat perusasioista ja siirryt edistyneempiin aiheisiin.
Kurssin isoin tehtävä on ensimmäisessä moduulissa esiteltävä “Energiatasokaavio”. Kannattaa alkaa täyttää sitä jo kurssin alussa. Tämän tehtävän palautus ja pohdinta tapahtuu viimeisessä moduulissa. Lisäksi viimeisen moduulin kurssipalaute on pakollinen tehtävä.
Kurssin tehtävät ovat vain omaa oppimistasi varten, eikä vastauksia käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen tai jaeta kolmansille osapuolille.
Arviointi
Mikrokurssi arvioidaan asteikolla Hyväksytty / Hylätty. Sertifikaatin vastaanottaminen sähköpostitse edellyttää kaikkien pakollisten toimintojen hyväksyttyä suorittamista.
Mitä opit?
Kurssin suorittamisen jälkeen:
- Tiedät oman kronotyyppisi, eli missä määrin olet aamu- tai iltarytminen
- Pystyt sopeuttamaan vuorokausirytmiäsi erilaisiin aikatauluihin
- Osaat tuunata työtäsi itsellesi miellyttävämmäksi
- Huomioit energiatasojesi vaihtelut arjessasi paremmin
Opettajat
Opettajanasi toimii Xamk Active Life Labin TKI-asiantuntija Marko Tanskanen (LitM, KTM). Kurssimateriaalien kokoamisessa ovat auttaneet myös Susanne Kumpulainen (LitT), Tanja Mäkelä (YTM) ja Heini Kortesluoma (TH). Opettajilla on laaja-alainen kokemus erilaisissa liikunta-alan tutkimus-, opetus- ja valmennustehtävissä, sekä työhyvinvoinnin edistämisessä.
Kysymyksiä?
Jos sinulla on kysyttävää kurssimateriaalista tai pedagogisesta sisällöstä, kysy meiltä sähköpostitse edufication@xamk.fi. Pyrimme vastaamaan viikon kuluessa.
Toivotamme sinulle mielenkiintoista oppimiskokemusta!
CARVE-hanke
Tämä mikrokurssi perustuu Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun Active Life Labin CARVE-hankkeessa kerättyyn tietoon. Kurssi on yksi hankkeen lopputuotoksista ja se mukailee hankkeessa toteutettujen yritysten kehittämisprosessien sisältöjä.
CARVE – Työn tuottavuuden parantaminen yksilölliseen vuorokausirytmiin ja rauhoittumishetkiin perustuvalla työn tuunaamisella -hankkeen tavoitteena oli edistää kokonaisvaltaisesti työhyvinvointia yksilö- ja organisaatiotasolla Etelä-Savon alueella. Yksilötasolla työntekijöitä opastettiin muun muassa uudenlaiseen työn tuunaamiseen, joka perustuu oman henkilökohtaisen vuorokausirytmin optimoimiseen.
Kehittämistyö muodostui yrityksille järjestetyistä kehittämisprosesseista, joihin sisältyivät alkukyselyt- ja mittaukset hyvinvointiteknologiaa hyödyntämällä. Mittausten jälkeen järjestettiin henkilökohtaiset palautekeskustelut, joissa työntekijät saivat yksilöllisiä vinkkejä työhyvinvointinsa edistämiseen työn tuunaamisen avulla. Lisäksi järjestettiin yrityskohtaisia CARVE-työpajoja, joissa käsiteltiin työyhteisön mittaustuloksia sekä mittaustulokset huomioivaa työn tuunausta yksilö- ja organisaatiotasolla. Näiden lisäksi järjestettiin avoimia seurantatyöpajoja, joiden teemoiksi valikoitui tarpeiden perusteella stressi ja palautuminen, hyvän yöunen edistäminen sekä vuorotöihin sopeutuminen. Kehittämisprosessin päätteeksi järjestettiin loppukyselyt, uusintamittaukset sekä palautetilaisuudet. Aloitus- ja loppukyselyt sisälsivät myös työn tuottavuuden arviointia (QWL – Quality of Working Life).
Hankkeessa tehtiin kansainvälistä yhteistyötä belgialaisen KU Leuven yliopiston ja bulgarialaisen Idein Ltd. -tutkimuskeskuksen kanssa. Hankkeen toteuttajana toimi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk. Hanke toteutettiin ajalla 1.6.2019-30.9.2021. Hanketta rahoittivat Etelä-Savon ELY-keskus, Euroopan sosiaalirahasto ja mukana olevat organisaatiot.
Lisätietoja hankkeesta: www.xamk.fi/carve