Kolme vinkkiä vuorovaikutteisen verkkokurssin suunnitteluun
24.9.2024
Anna-Maija Hunter
Sanotaan, että oppiminen on vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa joko välillisesti tai suoraan. Verkkokurssien vuorovaikutustilanteet ovat välillisiä, samalla tavoin kuin esimerkiksi lukemalla kirjaa oppija on välillisesti vuorovaikutuksessa kirjan ajatuksen kanssa. Verkkokurssien vuorovaikutus tapahtuu erityyppisten sisältöjen ja oppimistehtävien kautta. Laadukas verkkokurssi ei kuitenkaan synny vahingossa, vaan vaatii aina suunnittelua.
Tässä kolme vinkkiä, jotka auttavat luomaan vuorovaikutteisen ja sitouttavan kurssikokonaisuuden.
1. Suunnitele kurssi osallistavaksi heti alusta alkaen
Motivaatio ja tarkkaavaisuus voivat olla koetuksella verkkokursseilla, osittain juuri sen takia, että verkkokursseilla koettu vuorovaikutus on heikompaa. Aktivoimalla oppijaa, tarkkaavaisuus ja mielenkiinto opetussisältöön säilyy. Aktiivinen oppija on vuorovaikutuksessa opetussisällön kanssa, muodostaen itse merkittävän osan oppimiskokemustaan. Pohdi siis heti kurssin suunnitteluvaiheessa, kuinka oppija voi itse osallistua kurssin aikana, eikä vain esimerkiksi suorittamalla lopputestin. Oppiminen on aktiivista toimintaa ja vuorovaikutusta tiedon kanssa, ei passiivista tiedon omaksumista.
2. Hyödynnä teknologisia työkaluja ja vuorovaikutusmuotoja
Useat kurssialustat tarjoavat valmiita ratkaisuja vuorovaikutuksen lisäämiseen kuten reaaliaikaisia kyselyitä, mutta teknologian hyödyntäminen voi mennä vielä pidemmälle luoden mukaansatempaavamman kurssin.
Esimerkiksi interaktiiviset videot antavat oppijoille mahdollisuuden osallistua sisällön kehitykseen. Videon sisälle voidaan esimerkiksi lisätä kysymyksiä, joihin oppijan on vastattava, tai päätöksentekotilanteita, joissa heidän valintansa vaikuttavat videoon liittyvään oppimiskokemukseen.
Pelillistävät ratkaisut puolestaan tekevät oppimisesta leikillistä ja motivoivaa. Erilaiset tasot, haasteet ja palkitsemisjärjestelmät voivat innostaa oppijoita jatkamaan eteenpäin ja saavuttamaan tavoitteensa.
Pohdi, mikä on juuri sinun sisällöllesi ja kohderyhmällesi toimivin työkalu.
3. Muokkaa sisältöä kohderyhmäsi mukaan
Verkkokurssin räätälöitävyys on keskeinen tekijä, joka parantaa oppimiskokemusta. Vuorovaikutteisen verkkokurssin suunnittelussa on tärkeää, että kohderyhmä pidetään mielessä alusta saakka.
Ennen kuin aloitat kurssin tekemisen, pohdi: kenelle kurssi tehdään, miksi, mitä he jo osaavat ja mitä he osaavat käytyään kurssin. Tämä ohjaa kurssin käsikirjoituksen ja sisällön suunnittelua. Esimerkiksi jotakin hygienialainsäädäntöä käsittelevä verkkokurssi, joka on suunnattu yritysten toimitusjohtajille, on sisällöltään, rakenteeltaan ja toteutustavaltaan erilainen kuin samaa lainsäädäntöä käsittelevä kurssi henkilöille, jotka työssään seuraavat kyseistä lainsäädäntöä tuotantolaitoksessa.
Vaikka paraskaan mahdollinen oppimiskokemuksen suunnittelija, opettaja, kouluttaja tai oppimisympäristö ei voi pakottaa ketään oppimaan, huolellisesti suunniteltu, vuorovaikutuksellinen ja innostava verkkokurssi voi tehdä oppimisesta kiehtovaa ja motivoivaa.
Contact Us
Are you interested in finding out how we could help you to improve your organisational learning? Or perhaps you want to promote your educational materials in our worldwide online store? We are here to help you, contact us now!
Contact us